м. Львів, вул. Жасминова, 9
  • +38 098 179 43 34
  • ПН - ПТ: 09:00 - 19:00

Діагностика мовлення дитини в домашніх умовах

Серед дошкільнят і школярів завжди були діти з чітко вираженими мовленнєвими особливостями. Як це перевірити?

Порушення звуковимови в ранньому віці (від 1,5 до 2,5 років) пояснюється несформованістю артикуляційного апарату, затримкою розвитку дитини, яку може діагностувати невропатолог. Однак діти 4-5-ти років самі починають помічати недоліки вимови і нерідко дуже болісно переживають це. Вони уникають слів з «важкими» звуками, соромляться говорити. Мовленнєві порушення залишають відбиток і на психічному розвитку особистості. Такі діти часто пасивні, нервові, погано контактують з оточуючими.

Виправлення звуковимови починають з логопедичного обстеження загального стану розвитку мовлення, звуковимови і фонематичного (мовленнєвого) слуху.

Після цього аналізують виявлені особливості та визначають способи їх корекції.

 

Починати логопедичну діагностику доцільно з бесід на знайомі для дитини теми: «Які у тебе є іграшки?», «Де ти був учора, що бачив?» тощо. Можна запропонувати розповісти вірш, переказати добре відому казку.

Щоб глибше вивчити мовлення дитини, роблять спеціальне логопедичне обстеження. Для його проведення потрібно підібрати іграшки або малюнки, в назвах яких є складні для вимови звуки, які стоять на початку, в середині та в кінці слова. Наприклад:

  • на звук [Ш] – шапка, кішка, душ;
  • на звук [С] – сонце, велосипед, автобус;
  • на звук [Ч] – черепаха, хлопчик, ключ;
  • на звук [Р] – риба, корова, помідор;
  • на звук [Л] – лампа, ялинка, дятел.

Таке логопедичне завдання можна використовувати для перевірки звуковимови всіх вікових груп. Щоб посилити інтерес, можна запропонувати дитині самій виймати малюнки чи іграшки з коробки або чарівного мішечка.

Обстежуючи мовлення дитини, можна також перевірити стан фонематичного слуху.

Визначити, наприклад, чи помічає дитина правильну чи неправильну вимову у дорослих, чи усвідомлює, що сама допускає ті чи інші помилки. Для цього етапу діагностики можна попросити дитину повторити склади, які є близькі за звучанням : “па-ба, па-ба-па, ба-па-ба, то-до, то-до-то”; запропонувати показати на малюнку, де миШка, а де миСка?

Ще рекомендуємо зробити артикуляційну гімнастику, яка допоможе продіагностувати артикуляційний апарат дитини. Чи може дитина виконувати статичну вправу «Лопаточка», щоб язичок не відхилявся і не тремтів. Також можна проводити динамічну вправу «Гойдалка»: піднімати язик вгору тa опускати донизу почергово.

Якщо ж у вас під час діагностики чи корекційної роботи виникли труднощі, рекомендуємо звернутися за консультацією до логопеда. Саме цей фахівець, володіючи різноманітними методиками, прийомами, завжди зможе комплексно провести логопедичне обстеження і підібрати корекційну програму, зважаючи на індивідуальні особливості кожної дитини, або проконсультувати вас з тих чи інших питань та надати рекомендації.

Поділитись цим:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

НОВІ СТАТТІ

Рекламний блок