м. Львів, вул. Жасминова, 9
  • +38 098 179 43 34
  • ПН - ПТ: 09:00 - 19:00

У яких випадках потрібно звертатися до логопеда

У логопедії діє правило: чим раніше почати займатися з дитиною, тим корекція буде ефективнішою і швидшою.

Мабуть, в житті практично кожної сім’ї рано чи пізно настає такий момент, коли виникає питання: «А чи все в порядку з мовленням моєї дитини?» Проконтролюйте себе:

1. Дитина в ранньому віці не гулить і не лепече (тобто не видає кумедних звуків типу «кхх, акхх, аги», не повторює сама за собою склади « бу-бу-бу, та-та-та, ма-ма-ма …»). Тоді варто звернутися до логопеда приблизно в рік.

2. Дитина в 1,5-2,5 роки практично не має повних, зрозумілих слів типу «мама», «баба», «кішка», «пити», «йди», а говорить «своєю» мовою доволі багато і активно. В цьому разі негайно йдіть до логопеда, не чекаючи трьохрічного віку.

3. Дитина в 1,5-3 роки «все розуміє, а говорити не хоче», спілкується жестами і «муканням». У цьому випадку не чекайте, поки вона «сама заговорить». Краще перестрахуватися і переконатися, що це не затримка мовленнєвого розвитку на фоні певних мозкових дисфункцій.

4. Дитина в 4-5 років пом’якшує всі звуки: «кіся», «сяпка», «тяйнік», «лямпотька». Ймовірніше, це не «пустощі», а важке мовленнєве порушення.

5. Дитина гаркавить, гугнявить, шепелявить, тобто спотворює звуки. Зверніться до логопеда в будь-якому віці, не звертаючи уваги на вікові норми появи звуків. Адже ці норми вказують на відсутність або заміну звуків, а спотворення – це завжди мовленнєве порушення і самостійно воно не виправиться.

6. Дитина пішла в школу, у неї почалися проблеми з читанням і письмом. У цьому випадку після другої навчальної чверті зверніться до фахівця за консультацією: можливо, у дитини логопедичні або психологічні проблеми.

7. Якщо у дитини після травми (падіння, забиття, «легкий струс мозку») почалися проблеми з мовленням (пропуски звуків, складів), то варто провести обстеження не лише у логопеда, а й у невропатолога. Можливо, це симптоми важкої черепно-мозкової травми й афазії.

Чи не час до логопеда?

Як зрозуміти, що дитина потребує логопедичної допомоги? До кого слід звернутися? До якого віку потрібно чекати? На що звернути увагу? Спробуємо відповісти на ці питання по порядку. На жаль, нерідко доводиться чути від батьків дітей старшого дошкільного віку, що мають важкі порушення мовлення про те, що колись логопед їм сказав: «До п’яти років не заговорить, приходьте». І заспокоєні батьки чекають, не вживаючи необхідних заходів, у такий спосіб втрачають дорогоцінний час. Щоб не допустити подібних ситуацій, батькам необхідно враховувати деякі закономірності мовленнєвого розвитку дітей, з якими варто ознайомитися.

Треба пам’ятати, що запорука правильного мовлення дитини – це не тільки звуковимова. Адже це всього лише один з компонентів мовленнєвої системи поряд із складовою структурою, лексико-граматичною будовою, фонематичним сприйманням, зв’язним мовленням. Важливо знати, що для кожної вікової категорії дітей існують свої закономірності розвитку мовлення. Так, наприклад, до кінця першого року життя малюк починає говорити перші прості слова, які складаються з двох однакових відкритих складів («ма-ма»).

До півторарічного віку дитина продовжує накопичувати свій активний словниковий запас, формуються перші навички словозміни («мамі», «маму» і т.д.).

До двох років у дитини з’являється фраза, що є передумовою розвитку зв’язного мовлення. Фраза переважно складається з двох простих слів («мама, дай»). З’являються звуки раннього онтогенезу.

Молодший дошкільний вік – період дитячої словотворчості, коли дитина починає активно вживати суфікси і префікси, часто неправильно, що є в цьому віці цілковитою нормою. Додаються тверді, свистячі звуки, м’який звук «ль», з’являються перші прості прийменники.

До початку середнього дошкільного віку виникають шиплячі звуки. У цей період становлення мовленнєвої системи дитина говорить перші речення з трьох-чотирьох слів. Речення стають повнішими, дитина вивчає перші невеликі вірші.

До старшого дошкільного віку в нормі звукова культура мовлення повністю засвоєна. Майбутній школяр будує розгорнуті фрази, володіє навичками переказу, вимовляє складні за будовою слова і правильно вживає лексико-граматичні категорії.

Якщо на якомусь етапі розвитку дитини вас щось турбує, ви сумніваєтеся, що  її мовлення не розвивається відповідно до віку, то рекомендуємо прийти на консультацію до логопеда. Там ви отримаєте детальнішу інформацію про те, чи відповідає мовлення вашої дитини віковим нормам, а також вам нададуть своєчасну логопедичну допомогу.

Поділитись цим:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

НОВІ СТАТТІ

Рекламний блок