м. Львів, вул. Жасминова, 9
  • +38 098 179 43 34
  • ПН - ПТ: 09:00 - 19:00

У яких випадках рекомендований метод Томатіс?

Аудіо-психо-фонологія працює в семи напрямках

1. Покращення емоційного та психічного стану. Заняття знімають нервову напругу, тривожність, усувають пригніченість, загальмованість (при ЗПР), гіперактивність (СДУГ), зменшують невротичний компонент при енурезі, лунатизмі, долають  прояви безпричинного страху, сприяють психологічному  відновленню після сильних стресів і нервових потрясінь.

2. Розвиток мовлення. АПФ рекомендується при  затримці психічного розвитку (ЗПР), затримці мовленнєвого розвитку (ЗМР), затримці  психо-мовленнєвого розвитку (ЗПМР), алалії, афазії, неправильній  вимові звуків, малому словниковому запасі, дизартрії, дисграфії, дислексії, при складнощах самостійної  побудови фрази, а також при проблемах зі складовою структурою слова і заїканні.

3. Розвиток і покращення координації рухів. Якщо дитина незграбна, часто падає, насилу керує своїми кінцівками, у неї немає відчуття ритму, погано розвинена загальна і дрібна моторика. Певні результати АПФ спостерігаються  також у дітей із ДЦП.

4.  Розвиток комунікативних навичок. Слухові тренування особливо рекомендовані  дітям із аутизмом. Вони сприяють особистісному зростанню, поліпшенню комунікативних навичок і взаємодії з оточуючими, розвитку творчих здібностей, підвищенню працездатності, самооцінки.

5. Розвиток інтелекту. АПФ покращує увагу, реакцію на подразник, швидкість мислення, підвищує інтерес до навчання, усуває проблеми з читанням і написанням. Рекомендується при СДУГ, ЗНМ, РВ.

6. Поліпшення якості голосу. АПФ сприяє розвитку музичного слуху і постановці виразного чистого голосу.

7. Розвиток здібностей до вивчення іноземних мов. Слухові тренування допомагають людині розрізняти фонетичні особливості мови, покращувати розуміння і запам’ятовування нових слів.

До речі, заняття за методом Тоmatis рекомендовані й вагітним жінкам в період підготовки до пологів. Вважається, що це сприяє кращому психічному й мовленнєвому розвитку дитини ще в утробі матері.

Які ж результати?

Канадський Центр Томатіса недавно опублікував дані результативності АПФ у більш ніж 400 дітей і підлітків з різними порушеннями слуху, мовлення, поведінки, навчання. Понад 95% батьків підтвердили, що у їхніх дітей є істотні поліпшення після курсу сеансів за методом Тоmatis, зокрема:

• якість мовлення — 74%;

• розуміння прочитаного — 85%;

• увага, посидючість — 86%;

• пам’ять — 73%;

• комунікативні навички — 89%.

Доведено, що діти, які пройшли слухові тренування, краще сприймають чуже мовлення і запам’ятовують корисну інформацію. Наприклад, у багатьох з них проявляються здібності до вивчення іноземних мов, вони починають вчитися з великим задоволенням, бо навчання тепер дається легше. Діти відчувають себе більш впевненими, вміють керувати своїм голосом та емоціями. У них швидше розвивається мовлення, загальна та дрібна моторика, уява, мислення, пам’ять.

Ефект слухових тренувань АПФ зберігається декілька років, а в деяких випадках — назавжди.

Протипоказання:

• серйозні відхилення артеріального тиску від норми;

• пухлинні захворювання головного мозку;

• гострі форми будь-якої хвороби;

• наявність кохлеарного імпланту (слухового апарату);

• кіста головного мозку;

• епілепсія.

Інших протипоказань не виявлено. У деяких випадках після сеансу можуть виникати проблеми зі сном, апетитом, поведінкою, але вони зникають протягом 1-2 тижнів.

Поділитись цим:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

НОВІ СТАТТІ

Рекламний блок