м. Львів, вул. Жасминова, 9
  • +38 098 179 43 34
  • ПН - ПТ: 09:00 - 19:00

Розвиток мовленнєвого дихання

Для формування повноцінного мовлення у дітей важливе значення має постановка правильного мовленнєвого дихання.

Правильне дихання є запорукою чіткого звукоутворення, а також створює умови для підтримки необхідної гучності мовлення, дотримання пауз та збереження інтонаційної виразності та плавності висловлювання. Загальне ослаблення організму, дистонія м`язів, аденоїди, різноманітні серцево-судинні захворювання можуть бути причиною порушення правильного мовленнєвого дихання.

Діти, які мають ослаблений вдих і видих, як правило, говорять тихо і мають затихаючий голос до кінця довгих фраз. При нераціональному використанні повітря, яке дитина вдихає, порушується плавність мовлення, адже на середині фрази потрібно знову вдихати повітря для її завершення. Діти часто недоговорюють слова, а кінець фрази вимовляють майже пошепки. Щоб закінчити довгу фразу, вони часто змушені говорити на вдиху, і, як наслідок, їхнє мовлення стає нечітким, судомним, ніби з захлинанням. Вкорочений видих змушує дитину говорити фрази у пришвидшеному темпі, без дотримання логічних пауз.

ПРАВИЛА ВИКОНАННЯ ВПРАВ ДЛЯ РОЗВИТКУ МОВЛЕННЄВОГО ДИХАННЯ

УВАГА! Усі вправи необхідно виконувати у добре провітреному приміщенні або на свіжому повітрі у теплу пору року.

Робимо вдих через ніс, не піднімаючи при цьому плечі. Слідкуємо, щоб, видихаючи повітря, дитина не надувала щоки (якщо це відбувається, необхідно притримувати щоки дитини руками). Видих повинен бути тривалим та плавним. Важливо, щоб дитина видувала повітря з силою, а не просто видихала. Повітряний струмінь повинен бути вузьким та холодним. Якщо він теплий, розсіяний, і чується звук, схожий на звук [х], то дитина видуває повітря неправильно.

Пам’ятайте, що багаторазове виконання вправ на розвиток дихання може викликати у дитини запаморочення, тому після кожної вправи варто давати їй відпочивати. Не хвилюйтесь! Достатньо лише 3-5 повторів. Регулярне виконання вправ на розвиток мовленнєвого дихання дозволяє попередити виникнення застудних захворювань!

Поділитись цим:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

НОВІ СТАТТІ

Рекламний блок